Komáromi hadijáték 2015.10.17.

 Csapatunk két tagja Magyar Királyi Honvéd egyenruhában vett részt a második világháború 75 évvel ezelőtti lezárásának alkalmából megrendezett hadijátékon. A Nagykátai Honvédtüzér csapat jóvoltából lehettünk részesei eme csodás rendezvénynek, ahol egy rajt alkottunk.

 Pénteken a délutáni órákban kezdtük el a bepakolást Budapesten. A nagykátai bajtársak megérkezése után elindulhatott a kis baráti társaság Komáromba, a Monostori erődbe, aminek kapujába mikor megérkeztünk, második világháborús uniformisba öltözött kapuőrök fogadtak és ellenőriztek le bennünket. Miután mindent rendben találtak tovább engedtek minket és mehettünk jelenteni a rendezvény szervezőjének, hogy megérkeztünk. Ez után elfoglalhattuk a szállásunkat a Dunai bástyában és elfogyaszthattuk a vacsoránkat majd a hajnalban, a 4-es 6-os őrséget csapatunk két tagja vállalta a fáradt bajtársakat felváltva. Szombat délelőtt a csapatok egy összekovácsoló gyakorlaton vettek részt. A gyakorlat során volt alaki kiképzés, menet gyakorlat, puskafogások gyakorlása és a végén egy kis harcászat. Ez után ebéd következett, ami nagyon jól esett az egész délelőttöt kitöltő fáradtságos kiképzés után. A csatabemutató megkezdése előtt a csapatunk egyik tagját átcsoportosították a kerékpáros alakulathoz. A csata a német egységek bevonulásával kezdődött. Ezt egy orosz felderítés követte, ami felmérte a német erők nagyságát és felszereltségét. Egy magyar kerékpáros alakulat rábukkant egy éppen pihenőt tartó német gyalogsos egységbe. Velük közösen elkezdték kiépíteni a védelmi állásokat egy várható szovjet támadás sikeres elhárításának érdekében. Szépen fokozatosan a magyar egységek érték el az állásokat és végül teljesen átvették. Miután kiépült a teljes magyar arcvonal, várták a vörös rém támadását. A szovjetek először tapogatózó harcokba kezdtek, hogy felmérjék a magyar egységek tűzerejét. Ezt a próbálkozást a magyar aknavetők megtörték. Az első szovjet próbálkozás után megindult a főhullám, ahol még egy SU-76-os páncélvadászt is bevetettek. A magyar egységek sikeresen feltartóztatták a szovjetek második csapását a német szövetséges erők megérkezéséig, akiket egy Hetzer támogatott. A támadó orosz csapatok morálja fokozatosan csökkent és már nem bírták el a rájuk nehezedő nyomást és a meginduló ellentámadással már nem tudtak mit kezdeni. A német és magyar csapatok teljesen felmorzsolták az őket támadó szovjet egységeket. A csatabemutató után a közönség lelkes tapssal köszönte meg a hagyományőrzőknek a színvonalas csataimitációt. Sajnos nekünk a rendezvény ezzel véget is ért, pakolnunk kellett. A bajtársaktól könnyes búcsút vettünk és indultunk Budapestre, illetve Nagykátára.

Nagyon szépen köszönjük a nagykátai barátainknak és a szervezőknek, hogy részesei lehettünk egy ilyen színes, nem mindennapi eseménysorozatnak.

Szentesi Gábor

Hő. közlegény

 
Share
Zaloguj

Login

Username
Password
Remember Me

Zarejestruj

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password
Verify password
Email
Verify email