Máté Endre
hő. főhadnagy, alelnök
 

A Légió parancsnoka vagyok, apai nagymamám lengyel származású volt - 1863-as menekültek leszármazottja -, de a lengyel nyelvet még a nyolcvanas évek közepén a Nagymező utcai Lengyel Kulturális Intézetben tanultam. Kilenc éve van szoros kapcsolatom a magyarországi lengyelséggel, 1997-ben alakítottuk meg dr. Sutarski Konráddal, az Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat elnökével a Wysocki Légiót, amelyet azóta vezetek, és amely a hazai lengyelség hagyományőrző díszegységévé nőtte ki magát. Újságírói tevékenységem során számos írásomban, rádióriportomban szólaltattam meg a magyarországi lengyeleket és mutattam be történelmi, kulturális és népi hagyományainkat. 2006-os kisebbségi önkormányzati választásokon az óbudai lengyel választópolgárok bizalmából önkormányzati képviselő is vagyok. 

Nagy Emil Bogumil
hő. tizedes, elnök
 

Vegyes házasságban születtem (1988 végén), azaz anyukám lengyel, apukám magyar. A katonai hagyományőrzésben végzett kulturális tevékenységemről az első fényképes bizonyíték 2002-ben készült a Parlament előtt, az 1848/49-es egyenruhában. Azóta már van második világháborús egyenruhám is, és 2006-ban, 1956-os viseletben is megjelentem rendezvényeken. A hagyományok tisztelete már régóta életem része, s így tudom igazán kimutatni, hogy ez mennyire számít. A katonai hagyományőrzés szerintem nagyon fontos, fontos, hogy az emberek lássák a múltjukat, s tanuljanak abból, hogy Őseink mekkora jelentőséggel bíró dolgokat vittek végbe! 2007. január 6-án az egyesület megalakulásakor felkértek az egyesület elnöki pozíciójának betöltésére. Céljaim közé tartozik, hogy a Wysocki Légiót minél szélesebb körben ismerté tehessem, az állomány eszközkészletének gyarapítása - fejlesztése, valamint hogy a Légiónak legyen egy állandó, minden évben megrendezésre kerülő rendezvénye. 

Nagy Jakub (Kuba)
hő. hadnagy
 

A Légió parancsnokhelyettese vagyok, 1986 nyarán láttam meg a napvilágot Budapesten. Apukám magyar, anyukám lengyel, így a lengyel kultúra már születésem óta a szerves része az életemnek. 2000 óta vagyok tagja a Wysocki Légiónak. A lengyel - magyar barátság hagyományainak ápolásáért és fenntartásáért tevékenykedem egy nagyon jó baráti társaságban. 

Kanyorszky Zsolt
hő. hadnagy
 

A csapat zászlósa vagyok, a légióba úgy kerültem be, hogy megismerkedtem Máté Endrével. A nevem alapján lengyel származású vagyok. A családom az 1700-as évek végén érkezett a Magyar Királyság területére. Felmenőim között volt Kanyovszki Gáspár közvitéz, aki a nagykátai temetőben nyugszik a többi tápióbicskei csatában elesett hőssel együtt. Célom, hogy a mai ifjúság megismerje a magyar és lengyel nemzet múltját és azt a tartást, amivel még nagyszüleink rendelkeztek. 

Czakó Mihály
hő. hadnagy
 

1981-ben születtem. 1998 közepe táján kezdtem el foglakozni a hagyományőrzéssel. Voltam gyalogos, most ulánus vagyok. Lovagolni a csapattársammal együtt a Mátyásföldi Ferdinánd huszároknál tanultam. Amióta légió tag vagyok rengeteg új és érdekes emberrel, hellyel, eszközzel ismerkedtem meg. Ezért is szeretem a hagyományőrzést. 

Tóth Viktor
hő. őrmester
 

Ulánus vagyok, 1979-ben születtem. Egy véletlen folytán 1999 tavaszán ismerkedtem meg a katonai hagyományőrzéssel és azóta is oszlopos tagja vagyok a Wysocki Légiónak. Először gyalogosként kezdtem, jelenleg ulánusként vagyok tagja a csapatnak. Gyalogosan és lovasként is részt veszek a katonai hagyományőrző és más rendezvényeken. Lovagolni 1999-ben kezdtem a Mátyásföldi Ferdinánd huszároknál, napjainkig is sűrűn lovagolok . Célom, hogy elsajátítsam teljesen az ulánus lovasok hadviselési tudását és ezt bemutathassam a rendezvények alkalmával, valamint az ulánus fegyverek gyarapítása. 

Cseh Péter (Géza)
hő. őrmester, gazdasági felelős
 

1986.12.08-án születtem Budapesten, 2001 óta koptatom egyenruhámat. Fontosnak tartom a magyar és lengyel hagyományok tiszteletét és ápolását, a magyar-lengyel barátság ápolását, erősítését. A Légióban mégse ez tart, sokkal inkább a hagyományőrzés által szerzett, immáron több éves barátságok az ország legkülönbözőbb területén élőkkel. Szeretem a társaság sokszínűségét, egyetlen közös pontunk szinte a hagyományőrzés. Jelenleg az ELTE TTK informatikus-vegyész szakán folytatom tanulmányaimat. 

Városi Tamás
hő. őrmester
 

1985.11.06-án születtem Budapesten. Félig magyar, félig lengyel vagyok mivel édesanyám lengyel, édesapám magyar származású. A hagyományőrzést 2000-ben kezdtem a szolnoki csatában, ami nagy szó volt akkor, mert addig mindenki díszőrséggel indította hagyományőrzői "pályafutását". Nagyon örültem annak, hogy bekerültem a csapatba, mert sok mindent megtudtam a lengyel-magyar barátságról és sok jó emberrel ismerkedtem meg a hosszú évek alatt. A Légió dobosa voltam egészen 2006-ig. Tagja vagyok a Légiónk II. világháború korát bemutató szakaszunknak is. Mivel most II. éves hallgató vagyok a Sapientia Hittudományi Főiskolán, nincs sok időm mindkét korszak hagyományait őrizni, ezért csak a II. világháborús rendezvényeken veszek részt. 

Acsádi Gyula (Acsi)
hő. tizedes
 

1987. szeptember 2-án Kecskeméten láttam meg a napvilágot szüleim nagy boldogságára. A katonai hagyományőrzéssel 2003 márciusában kerültem kapcsolatba egy szolnoki csata alkalmával. Azonnal megtetszett a dolog, és éreztem itt a helyem. No, nem az ezzel járó feltűnősködés motivált, sokkal inkább a társaság egysége és nem utolsó sorban harc egy olyan ügyért, mely (köszönhetően a sok hagyományőrző társamnak) nem jutott a feledés sorsára. 

Kövesdi Gábor
hő. tizedes, titkár
 

1985.08.15-én születtem Budapesten, majd 2004-ben kerültem a Wysocki Légióba és azóta is hű tagként szolgálom. A 2007. január 6-án megalakult egyesület titkári pozícióját töltöm be, amely nagy büszkeséggel tölt el. Számomra az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc az igaz eszmék harcát jelenti, ahol az emberek hittek abban, amiért harcoltak egy jobb létért a Szabadságért. Célom, egy rendezett hagyományőrző egyesületben részt venni és a tőlem telhető legjobbat adni, hogy méltón ápolhassuk a korabeli hagyományokat és tisztelettel adózhassunk az akkori kor hősi résztvevőinek. 

Földházi András
hő. őrvezető
 

A Légió utásza (ácsa) vagyok, 1989.12.29-én születtem Budapesten. Azért lettem a Wysocki Légió tagja, mert mindig is érdekelt a hadtörténelem, és így én is „részese lehetek” valamilyen formában az akkori eseményeknek, valamint a lengyeleket nagyon kedvelem, és így méltón emlékezhetek, emlékezhetünk az akkori korra. Jelenleg középiskolai tanulmányimat végzem Budapesten. 

Kassai Gábor (Kass)
hő. őrvezető
 

A Légió ulánusa vagyok. 1988 márciusában születtem Budapesten. Először 2005 elején ismerkedtem meg a „légiózás” örömeivel és bajaival, amibe kedves barátom Nagy Jakub vezetett be. Sajnos családi vagy rokoni vonatkozásban nincs lengyel kötődésem, de jövőbeli terveim közt szerepel a lengyel nyelv elsajátítása. Hála Istennek egy olyan társaságba keveredtem barátomnak köszönhetően, hogy második családomnak is tekintem a társaimat. A tevékenységünkben nagyon fontos szerepet játszik az együttérzés, hogy át tudjuk adni az akkor élt emberek helyzetét, ezzel visszaadva a kor hangulatát és életvitelét. Lehetőségeink szerint mindig megpróbáljuk a tőlünk telhető maximumot nyújtani a különböző rendezvények alkalmával. Jelenleg a pilisvörösvári Schiller Gymnasiumban tanulok. 

Hegedűs Ferenc
hő. őrvezető
 

1979-ben születtem Szolnokon. A katonai hagyományőrzéssel 2005-ben kerültem kapcsolatba, és 2006 óta vagyok a Wysocki légió tagja. A magyar történelem egyik legdicsőségesebb korszaka és a lengyel-magyar barátság iránt érzett tiszteletem valamint a remek társaság miatt álltam a tagok közé. 

Farkas Péter
hő. őrvezető
 

1985.07.12-én születtem, jelenleg az ELTE TTK környezettudomány szakára járok.
2007-ben kerültem kapcsolatba a katonai hagyományőrzéssel Kövesdi Gábor egyetemi csoporttársam, barátom révén. Fontosnak tartom a magyar hagyományok őrzését, valamint sok jó barátot találtam a légióban. 

Trzosek-Szabó Tamás
hő. közlegény
 

1988. január 16-án születtem Budapesten és 2007 nyarán kerültem a Wysocki Légióba. A katonai hagyományőrzésbe baráti társaságom által csöppentem bele, akiket azért ismerhettem meg, mivel félig lengyel vagyok. Az 1848-’49-es szabadságharcban a Lengyel - Magyar bajtársi kapcsolat akkora nyomot hagyott a történelemben, hogy ennek tiszteletére döntöttem el én is, hogy belépek a Wysocki Légióba, így tisztelegve lengyel származásomnak. 

Biczi Bálint
hő. közlegény
 

1992. január 14-én láttam meg a napvilágot Budapesten. A hagyományőrzéssel kiskoromban ismerkedtem meg, Emil és Kuba által, akik mindig meséltek történeteket nekem. A Légióhoz is miattuk jelentkeztem. 2009. március 15-én voltam első alakommal egyenruhában rendezvényen, azóta minden rendezvényre elmegyek amire tudok. 2010-ben lettem hivatalosan is tagja a Légiónak. 

Urbanics Gábor
hő. közlegény
 

Negyven éves fejjel 2011. márciusában kértem a felvételemet a Légióba, az első csatám az isaszegi volt. A honvéd hagyományőrzés gyermekkorom óta érdekel, lelkes amatőr kutatóként boncolgatok pár, a szabadságharc idejéből származó témát. Biológiailag lengyel kötődésem nincsen, csak érzelmi, nagy valószínűséggel az őseim közül harcolhattak a Wysocki Légióban, mivel a pilisi betelepített szlovákok a nyelvi hasonlóság miatt ezt az alakulatot választották. Remélem sokáig tagja maradhatok ennek a csapatnak és sok közös utunk lesz a jövőben. 

Dabi István M.
hő. közlegény
 

1971-ben születtem Gdańskban, édesanyám lengyel. 1980 óta élek Magyarországon. Képzőművész vagyok, filmezéssel foglalkozom és középiskolában tanítok. Érdekel a történelem, a múlt és fontosnak tartom a nemzeti és történelmi hagyományok, a kultúra és a lengyel-magyar baráti kapcsolatok ápolását. 2011 óta vagyok a légió tagja, ahol nagyszerű barátokra is szert tettem. Mikor felöltöm a légiós egyenruhát, lengyel katonává válok és időutazóvá is egyben.

Nagy-Juhák István
hö. közlegény
 

1984-es születésem óta sok mindennel foglalkoztam az életben, de a legmeghatározóbb mégiscsak a hagyományőrzés lett, mely úton 2007-ben indultam el egy íj vásárlásával. 2009 óta a magyar XV. századot (első sorban Luxemburgi Zsigmond által alapított lovagrend eszményeit) élem újjá barátaimmal. A Légióval 2012-ben ismerkedtem meg, Nagy Emil és Jakub által, s itt a 48-as hagyományőrzés mellett, segíteni próbálom a XVII. századi lengyel hadtestekhez kapcsolódó hagyományok felélesztését. Lengyel felmenőkről nem tudok, de az itt megismert emberek, s általuk teremtett légkör az ami megfogott, s ami miatt csatlakoztam a csapathoz. 

Müller Péter
hö. közlegény
 

1986 decemberében születtem Budapesten. A Légióról és kalandjairól Urbanics Gábortól hallottam, a csapat magjával pedig a 2012. december 31-i koszorúzáskor ismerkedtem össze. Szimpatikusnak találtam a srácokat, a katonai hagyományőrzés is egyre jobban vonzott, így egy klasszikusnak mondható verbunkolás után beadtam felvételi kérelmemet. Puskaport a kápolnai csata alatt szagoltam először. Lengyel felmenőim nincsenek, de a lengyel-magyar barátság ápolását roppant fontosnak tartom, ezért örömmel veszek részt mindenben, ami a két nemzet közötti szálakat szorosabbra fűzi, barátságuk szilárdítja. Örülök, hogy egy ilyen jó csapat tagja lehetek, mondhatni, hazajárok a Légióba.

Berkecz Karolina
markotányos lány
 

1998. április 6- án a Bem Egyesület által az isaszegi csatabemutatóra szervezett autóbusz kiránduláson vettem részt. Itt találkoztam először a katonai hagyományőrzéssel és a lengyel légió hagyományőrzőivel. Tekintettel arra, hogy anyai ágon én is lengyel származású vagyok, és mindig is érdekeltek a „fiús játékok”, ugyanez év őszén csatlakoztam a légióhoz. Néhány évig ulánus egyenruhában vettem részt a rendezvényeken. De már ekkor felfigyeltem a más csapatoknál tevékenykedő markotányos lányok szép népviseletére. Úgy éreztem, hogy egyéniségemhez jobban illene egy női viselet. Az ötletet tett követte, sikerült hozzá jutnom egy szép dél- lengyelországi viselethez, s így ma már fegyver nélkül, de a markotányos nők nélkülözhetetlen kosarával, abban a katonáknak való étellel, itallal, kötszerrel járom a hadak útját. 

Mártonffy Sarolt Luca
markotányos lány
 

1989 tavaszán születtem, Budapesten, székely származású családba. Szüleim mindig nagy gondot fordítottak neveltetésemben a nemzeti kincseink tiszteletére és őrzésére, így meg is kaptam a kezdő lökést ezen az úton. Hagyományőrző rendezvényekre a családommal kezdtem el járni jó néhány évvel ezelőtt, és ámulattal néztem mindig a korhű felszerelést és viseleteket, hiszen a történelem mindig is nagy szerelmem volt. Ezért is vagyok jelenleg az ELTE-BTK történelem-indológia szakos hallgatója. A Légió egyes tagjaival 2008 áprilisában ismerkedtem meg, és rögtön magával ragadott a társaság jókedve, a csapat összetartása és természetesen a megismert emberek személyisége. Így örömmel csatlakoztam hozzájuk, és ez év (2009) februárjától már hivatalos tagja vagyok az egyesületnek. 

Mártonffy Réka
markotányos lány
 

1993-ban születtem és 13 évesen ismerkedtem meg a hagyományőrzéssel, többek között a Tavaszi Hadjárattal. Itt találkoztam a Lengyel Légióval és annak tagjaival. Nővérem, aki szintén egyesületi tag, javasolta, hogy menjek el egy-két rendezvényükre. Megtetszett a légkör, a társaság és persze a rendezvények sokszínűsége, így hivatalosan is beléptem a Wysocki Légióba (2010). Jelenleg a Bródy Imre Gimnáziumba járok dráma tagozatra. 

Cseh Sándor
 
 

A légió legidősebb tagja vagyok. Fiam, Péter aktívan, egyenruhában ápolja a hagyományokat, én a háttérből támogatom. Mindíg közelről érdekelt a magyar történelem és ennek vonatkozásai. Támogatom a Wysocki Légió munkáját, szeretem a csapatot, mert minden tagja határozott egyéniség és van közös céljuk. 

                      

Share
Bejelentkezés

Login

Username
Password
Remember Me

Regisztrálás

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password
Verify password
Email
Verify email