Niepolomice 2014.09.26-28

A Légió immár negyedik alkalommal kapott meghívást a Pola Chwaly hagyományőrző rendezvényre, a Krakkótól mindössze 15-20 kilométerre fekvő kisvárosba, Niepolomicébe.

Utunkat péntek délután kezdtük meg egy jó másfél-két órás bepakolás után. A cél Lengyelország. Utazásunknak két autóval és nyolc emberrel vágtunk neki de rögtön az első órákban egy kisebb nehézségbe botlottunk egy közúti baleset miatt, de "hála az égnek" nem velünk történt az incidens, hanem egy teherautó sodródott le az útról. Alig több mint félóra várakozás után újra neki láthattunk a menetelésnek és az út további részét már zökkenőmentesen tettük meg. Megérkezésünk éjszakáját fegyvertisztítással és egyenruháink előkészítésével töltöttük, mely végül a jól megérdemelt pihenéssel ért véget.

A Lengyelországi túránk szombati napját egy délelőtti kipakolással nyitottuk meg, amit az egyenruhák felvétele és a reggeli követett. A bemutató előtt még volt egy kis időnk körbe járni a kisváros és megnézni, hogy más csapatok hogyan készültek fel a rendezvényre. Megismerkedtem a lengyelekkel, akik már úgy fogadtak minket, mintha már kisgyerek korunk óta ott élnénk, nem egyszer, nem kétszer elhangzott az a mondat, hogy "lengyel, magyar két jó barát együtt harcol s issza borát". A gyors ismerkedés után elkezdődött a bemutató, amelyen egy 1848-49-es szabadságharc korabeli csatát mutattunk be, a csatában bemutattuk hogyan néz ki egy sortűz és hogy hogyan rohamozták meg ellenségeiket a lengyel katonák és miként hangzik az ha elsütünk egy ágyút. A bemutatót a nézőközönség elégedett tapsa és a rólunk készült jó pár fotó zárta le.

A csapatunkat késő délután váratlanul megkérték arra, hogy tartsanak egy rögtönzött II. világháborús bemutatót a rendezvény nyílttéri színpadán. A beszédet a Légió egyik lengyel anyanyelvű tagja tolmácsolta a közönség felé, majd a bemutatót a II. világháború korabeli fegyverek elsütése zárta le.

Vasárnap délelőtt egy hatalmas felvonulás zárta a Niepolnicei rendezvényt ahol mindenféle hagyomány őrző egyesület felvonult többek között megjelentek indiánok, amerikai polgárháborús hagyományőrök, német I. és II. világháborús hagyományőrök, de az csak egy csekély része volt annak az ember tömegnek, akik részt vettek ezen a felvonuláson. Mi, magyarok magyar huszár, lengyel ulánus és lengyel 1848-49-es szabadságharc korabeli egyenruhákban vonultunk fel.

Az utazásunk lezárásaként összepakoltunk, elköszöntünk lengyel barátainktól és ebéd után neki is vághattunk a haza útnak. Persze hazafelé még belefért egy kis körbenézés is Krakkó városában.

Összesítve: életem egyik legjobb hosszú hétvégéje volt, amit Niepolnicében töltöttünk, mert azt leszámítva, hogy ez a rendezvény volt életem első - de nagyon remélem nem az utolsó -
hagyományőrző rendezvénye és most először jártam Lengyelországban nagyon sok embert ismertem meg és most már tudom miért mondják azt, hogy a lengyelek a legjobb barátaink.

Paunoch Martin

h.ö. közvitéz

Share

You have no rights to post comments

Powered by Enter Logic
Bejelentkezés

Login

Username
Password
Remember Me

Regisztrálás

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password
Verify password
Email
Verify email