Hagyományőrző hadgyakorlat

Jászfényszaru 2014.11.08.

 

               Csapatunk egy barátja, Fehér Kornél meghívása által csatlakozott eme "hadgyakorlathoz ". A gyakorlaton a csapatmozgásokat, az összehangolt hadmozdulatokat gyakoroltuk. A fegyvernemek együtt működésére is nagy hangsúlyt fektettek a szervezők , idén a lovasság és a gyalogság összekovácsolása zajlott, egymás kiszolgálása és az együtt történő támadások összehangolása. A lovasságnak igen széles hatásköre volt, feladataik között megtalálható volt felderítés, lovas roham ellenséges lovassággal szemben, partizán egységek üldözése és még fogoly szabadítás is előfordult egy esetben, amikor a partizánok agyafúrt terv alapján tőrbe csalták a honvédeinket de ők sikeresen megmenekültek a lovasságnak hála. A gyalogságról sem szabad megfeledkeznünk, ők is kivették a részüket a csatározásokból. A rájuk rótt feladatok is  változatosak voltak, ők biztosították a honvéd tábort a partizánok támadásai és felderítési feladatokat is végre kellet hajtaniuk. A végső harcban is nagy szerepük volt a partizán csapatok felmorzsolásában. Csapatunk 6 fővel képviselte magát 3 lovas katonával, ebből kettő lovas lengyel ulánus uniformist viselt, a harmadik magyar királyi honvéd huszár egyenruhát. Jelen volt egy lengyel gyalogos is és akikről nem szabad megfeledkezni és két lengyel felcser lány akik a katonák sebesüléseit látták el.

              Fél 10-kor eligazítással  kezdődött a gyakorlat. Minden hagyományőrt  beosztottak az alakulatához, majd 10 órakor kezdetét vette a gyakorlat. Kezdetben a tábort őrző maroknyi honvéd csapat pihenhetett, természetesen váltott őrséget adva közben. Egyszer csak felharsant a RIADÓ. Mindenki összekapta magát: gyalogság a helyére, lovasok lóra. Partizán egységek tűntek fel akik a magyar tábor felé tartottak, rövid tűzharc bontakozott ki, majd a lovasság elkergette a táborra támadó partizán lovas egységeket a gyalogsági fedező tűz oltalmában. Ezután gyors tanácskozás következett, melynek eredményeként a partizánok után eredtek. A kis menetoszlop békésen haladt, a mígnem egy úti akadály miatt meg kellet állnia a csapatnak , ezt az útzárat a gyalogság szétszedte, majd visszaszállt járműveire. Ekkor történt az a bizonyos fogoly szabadítás is . A légió 3 lovasát küldték el a feladat végrehajtására, amit sikeresen teljesítettek, majd újra csatlakoztak a menetoszlophoz. Haladt tovább a partizánok kiszorítása a területről. Lovasokat felderítési feladattal látták el az ellenséges csapatok lehetséges tartózkodási területén. A felderítés sikeresnek mondható ugyanis a felderítők ellenséges lovasokat észleltek az erdőben. Ezek után rövid tanácskozás kezdődött. Meghatározták a 3 fő támadási irányt és szét osztották a csapatokat. Az idő előrehaladtával és a csapatok előretörésének köszönhetően egyre jobban szorult a hurok a partizán csapatok körül. A végső roham mindent eldöntött ami a magyar csapatok győzelmét jelentette. 

              Összességében nagyon jó rendezvénynek lehettünk a részesei. Nagy örömünkre új embereket is megismerhettünk. Ez úton is szeretnénk megköszöni a meghívást  és a munkát a szervezőknek. Reméljük jövőre ismét együtt foghatunk fegyvert az újonnan megismert remek bajtársakkal . 

 

Szentesi Gábor 

 h.ő. közlegény

Share

You have no rights to post comments

Powered by Enter Logic
Bejelentkezés

Login

Username
Password
Remember Me

Regisztrálás

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password
Verify password
Email
Verify email