HM Feszt 2014. május 23-25.

Sok hagyományőrző várta már a májusi fesztivált. Egymás közt izgatottan, naptárat strigulázva számolgattuk a hátralévő napokat a rendezvényig. Mígnem eljött a nagy nap! A táborba megérkezvén bámulatos látvány fogadott a Bicó birtokon. A terület nagysága és a már korábban előkészített táborok sokasága magával ragadt azonnal. Az ember, ha a sátrában hagyott valamit, bosszankodva sétált vissza a koncert színpadtól, hiszen legalább két-három számról le is maradt míg megjárta. Ennyit a területről.

Eljött a szombat és vele az ébresztő. Bágyadt hagyományőrzők keresték a reggelit a hajnali órákban. Az előző nap szorgosságainak (sátorállítás, tábori életképek kialakításának jutalma legkevesebb egy napszúrás volt) nyomai látszódott a tekintetükön. Persze egymás viszontlátásának örömére hajnalig kortyolt sör vagy bor is benne volt.
Az eleinte fellépő fáradtságon hamar úrrá lett a kötelességtudat és gyors reggeli után a csapatok máris felsorakoztak a díszszemlére. Elindult tehát a fesztivál és dübörgött is gőzerővel, mint az a lánctalpas, ami az odaérkezőket vitte el egy körre nem kis port kavarva a hagyományőrzők nagy örömére. A második világháborús bemutató frenetikusra sikeredett. Fegyverropogás, eleső katonák és a nézők őszinte döbbenete, néha huhogása igazolta a hiteles előadást. Az eseményt színesítette Fodor Miki barátunk lovas kaszkadőr mutatványa, mely egy lóháton ért golyótalálatot hivatott előadni. Ez olyan hiteles lett, hogy a közönség mély csöndben- suttogva fohászkodott testi épségéért. Természetesen Miki profi ebben, így semmi baj nem történt. Vagy talán mégis, de akkor is 40 ilyen eséssel ez előtt kellett volna őt figyelmeztetni.

  

1848-as részről a fellépés egy második világháborús szereplést és egy hőgutát követően érdekesre sikeredett, de úgy láttuk a különböző korszakok sajátos harcmodorai megfogták a nézőket. Itt nem volt az a pergés, mint a második világháborús ütközetben. Komótos urak módján „estek egymásnak” a felek, ahogyan anno is. Ebben az időben a háború még a tiszteletről is szólt, nem csak a pusztításról. A nézők áhítattal csodálták a korabeli puskák, ágyúk dörrenését szurkolva a magyar oldal sikerének, mely természetesen nem maradhatott el.
Summázva a hétvégét rendkívül élvezetes és szórakoztató rendezvényen lehettünk, melyet köszönünk szépen a szervezőknek és az ellátogató társ csapatoknak. Az elsőre-frenetikusra sikeredett rendezvényt, jövőre szívből remélem, újra megrendezik a szervezők! Ezúton is gratulálunk nekik a színvonalas programokért, helyszínért!

Acsádi Gyula
h.ő tizedes

Share

You have no rights to post comments

Powered by Enter Logic
Bejelentkezés

Login

Username
Password
Remember Me

Regisztrálás

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password
Verify password
Email
Verify email