Tatai Patara 2014 május 30-június 01.

   

Csapatunk idén harmadik alkalommal vett részt a Tatai Patara elnevezésű 3 napos rendezvényen. Idén 5 emberrel képviseltük a csapatunkat 2 hajdúval akik az újdonsült muskétáikat először próbálhatták ki a csatamezőn és két könnyűlovassal akik ugyan gyalog harcoltak, de így is kiálltak magukért és végül még egy markotányos lányunk is volt aki becsületesen teljesítette a katonák ápolását és gondozását! 

      Csapatunk péntek délután érkezett le a Tatai várba, érkezés után felállítottuk a sátrunkat és átöltöztünk a korhű egyenruhákba. Este egy felvonulás indult ahol körülbelül 300-400 hagyományőrző vonult fel, csehek, lengyelek,szlovákok és természetesen magyarok.  Másnap két nagyobb csatát vívtak meg a szemben álló hadak. Ezen a napon még a keresztény hadak nem voltak képesek elfoglalni a Tatai várat a török hadaktól! Vasárnap délelőtt a keresztény tábor előtt volt egy nyílt színi összecsapás ahol a török csapatok kénytelenek voltak visszavonulni a vár biztonságos falai mögé. Délután váratlan dolog történt, a keresztény hadaknak sikerült berobbantani a tatai vár kapuját és ezzel bejutniuk a várba. Ezek után már egyértelmű volt a csata kimenetele. A török csapatok nagy része elesett  csata közben, a maradék túlélő a török basával együtt letették a fegyvert, így sikerült a keresztény seregeknek elfoglalniuk Tata büszke várát! 

 

 

      Nekünk viszont még nem ért véget a rendezvény, ugyanis koszorúzásra indultunk nem sokkal a végső csata után. Átöltöztünk 2.világháborús lengyel egyenruhákba és a lengyel barátainkkal megkoszorúztuk annak a lengyel katonának a sírját, amely az 1938-ban megalakult új közös lengyel-magyar határon készült fotónak, az a hősi katonája amelyik éppen kezet fog egy magyar bajtársával, az újonnan megalakult testvéri határon. (Jobb oldali képen a fehér ruhában). A koszorúzáson részt vett körülbelül 85 hagyományőrző vegyesen lengyel és magyar.  A koszorúzáson egy Lengyelországból jött hagyományőrző volt a vezénylő tisztünk, aki nagyon megvolt elégedve az általunk nyújtott szakszerű munkával. 

 

 

 Videó a koszorúzásról: Youtube 

 

 

      Összességében nagyon jó rendezvénynek lehetünk a részesei, reméljük jövőre is részt tudunk venni ezen az igen színvonalas rendezvényen. 

 


 

Szentesi Gábor 

h.ö.közlegény 

Share

You have no rights to post comments

Powered by Enter Logic
Bejelentkezés

Login

Username
Password
Remember Me

Regisztrálás

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password
Verify password
Email
Verify email