2014. április 4-6. Tavaszi Hadjárat

Egyesületünk idén a 26. Tavaszi Emlékhadjárat három állomásán, Tápióbicskén, Dányban és Isaszegen képviseltette magát eleinte szerényebb, később tekintélyesebb létszámmal.

Április 4-én a Tápióbicskéért folytatott harcok alatt két légiós védte hősiesen a "szegedi hármasok" bal oldalát. Nem csak az osztrákok, de a miniszterelnök-helyettes és a Pest megyei kormánymegbízott is személyesen győződhetett meg a lengyel virtusról.

/A képet Kabai Edina készítette/

 Másnap délután részt vettünk Dány község ünnepi műsorán és az azt megelőző zenés felvonuláson, este pedig a Szabadságtörekvések emléktemplománál rendezett megemlékezésen és koszorúzáson álltunk díszőrséget, Isaszegen.

Az erősítés megérkezte után, április 6-án délelőtt, egy ulánusunk felügyelte a Nemzetközi Történelmi Vetélkedő döntőjének zökkenőmentes elindulását. Ebéd után csatlakozott a Légió kötelékébe három lengyelországi kadét is, így az isaszegi csatatérre már tízen vonultunk fel! Egységünk elővédként a balszárnyon nyomult előre és ágyú és puskatűztől nem rettenve kényszerítette megadásra a császári csapatokat. 

A rendezvénysorozatot díszőrséggel zártuk Honvédszobornál tartott koszorúzás alatt.

 

Müller Péter

h.ö.közlegény

 

Share

You have no rights to post comments

Powered by Enter Logic
Bejelentkezés

Login

Username
Password
Remember Me

Regisztrálás

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password
Verify password
Email
Verify email