2014. március 1-2. Busójárás

Mohácsra kora délután érkeztünk meg, szombaton. Először a szállásunkat kerestük fel ahol átöltöztünk, hogy a Busó múzeumot már korhű ruhákban keressük fel. Ketten lengyel legionáriusi felszerelést, ketten pedig középkori ruhát húztunk, egy nemesi és egy közkatonai öltözéket.

Én először jártam Mohácson ezért minden, amit a busókról hallottam új volt nekem. Végigjártuk a kiállított busó öltözékeket és meghallgattuk a hozzájuk fűződő történeteket. A legérdekesebb talán a négyarcú öltözet és a 17. sz-i ágyú volt, amivel egy szerkezeti hiba miatt ma már nem lőnek, de harminc éve még használatban volt.

Ezután kimentünk a főtérre, a másnapi felvonulás elő ünnepére. A télűző máglya már fel volt építve és körülötte rengeteg ember nyüzsgött. A délután nagy részét fényképezkedéssel és kérdések megválaszolásával töltöttük, mint a legtöbb rendezvényen. Több díszlövést is leadtunk a teret övező emlékműveknél.

Napnyugta körül visszamentünk a Busó múzeumba, ahol vendéglátóink helyben készített köcsögben főtt babbal kínáltak minket.

A Vasárnapi felvonulásra is a Busó múzeumból mentünk, de előtte leadtunk egy díszlövést a Lengyel emlékmű előtt. Mikor megindultunk kellemesen tapasztaltuk, hogy ez az ünnep minden évben ezreket vonz, akik az utcákon tömött sorokban, a főtéren pedig csiga alakú utat formálva tolongtak csak, hogy láthassák a busók vonulását. A busók pedig elragadták és megtáncoltatták az út szélén álló hölgyeket. A főtéren, mikor a városházához értünk, bemondták az éppen elhaladó egyesületek nevét a miből több mint harminc volt!

Végül a máglyagyújtást nem várhattuk meg, mert Budapesten sajnos nem népünnepély a busójárás és nekünk hétfőn iskolába vagy munkába kellett mennünk.

Visszanézve a rendezvény igen jó hangulatú volt, de sajnos Mohácsból nem sokat láthattam ezért mielőbb vissza akarok menni és egyszer részt venni a busójáráson mint néző.

 

Méhes Előd

h.ö. közlegény

Share

You have no rights to post comments

Powered by Enter Logic
Bejelentkezés

Login

Username
Password
Remember Me

Regisztrálás

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password
Verify password
Email
Verify email