Niepolomice 2013 .09.27-29

Egyesültünk meghívást kapott immár harmadik alkalommal a Pola Chwaly elnevezésű hagyományőrző rendezvényre, ami Krakkótól kb. 15km-re található, Niepolomice nevű kisvárosban zajlott le. 10 emberünk vett részt a rendezvényen.

A bemutató szombati napján két bemutatón vett részt az egyesület, az egyik 1848-49-es szabadságharc korabeli csata bemutató volt, amiben lengyel barátaink is igen sokat segédkeztek, ők alkották az orosz cári csapatokat és a magyar-lengyel csapatoknak egy részét, még egy Lengyel markotányos amazon hölgy is felajánlotta szolgálatait a Magyar szabadságért. A csatabemutatón a Magyar és Lengyel csapatok hősiesen küzdöttek, de a cári csapatok túl ereje győzelmet aratott fölöttünk. A bemutatót a közönség hatalmas tapssal jutalmazta.

A második bemutatón, amin részt vettünk eredetileg nem volt betervezve, de lengyel barátaink nagy örömünkre megkértek minket, hogy álljunk be soraikba, ennek a felkérésnek nem tudtunk nemet mondani. Ez egy 1863-64 Lengyel felkelést bemutató jelenet volt, szintén az orosz cári csapatok ellen, melyben egy épület védelmét játszottuk el a bajtársakkal. Ismét hősies önfeláldozás történt a Lengyel-Magyar csapatok részéről, hisz a cári túlerő győzedelmeskedett felettünk. Itt is hatalmas sikert könyvelhetünk el. Mindezek után a Lengyel barátokkal ünnepeltük a szombati nap eseményeit.

Vasárnap délelött egy felvonulás volt Niepolmice városában, amire szintén rengeteg látogató volt kíváncsi, amit meg is lehet érteni, mert nem egy mindennapi látványban lehetett részük. Különbnél különb ruhákat, felszereléseket láthattak egészen az ókortól napjainkig. Délután következett az egyesület lovas bemutatója 1848-49-ből két huszár és két ulánus tartott bemutatót, amiben szerepelt tök vágás, karika dobás és még lovassági párbaj is. Hatalmas sikerrel zárult ez a bemutató is. Ez után következett a szomorú búcsúzás lengyel barátainktól, ami után elkezdtünk összepakolni és elindultunk haza .

Összességében egy nagyon jó rendezvény részesei lehetünk és képviselhettük az országunkat, de ami még ennél is jobb érzés volt az a Lengyel Magyar barátság megtapasztalása és a lengyelek szeretete a magyarok iránt, amit mi alig győztünk viszonozni .

 

Szentesi Gábor

h.ö. közlegény 

 

 

Share

You have no rights to post comments

Powered by Enter Logic
Bejelentkezés

Login

Username
Password
Remember Me

Regisztrálás

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password
Verify password
Email
Verify email